‘‘ Serre-Ponçon, de zee in de bergen of exotisme binnen handbereik! Van de stranden tot de toppen, er worden u tal van activiteiten aangeboden rond het meer van Serre-Ponçon.
Navigation autour de l'île de la Tortue, lac de Serre-Ponçon

Water 

De zijrivieren van het meer bieden een water dat bijzonder rijk is aan mineralen en sedimenten die deze tint van de middelandse zeeën, verrassend en karakteristiek voor Serre-Ponçon, geven.

Het meer van Serre-Ponçon is het grootste kunstmatige meer van Frankrijk , een van de grootste aarden dammen in Europa met meer dan 2800 hectare.

Het meer van Serre-Ponçon ligt tussen de Hautes-Alpes en de Alpes de Hautes-Provence , gevoed door de krachtige rivieren La Durance en Ubaye , in het hart van de Zuidelijke Alpen . De klimatologische bijzonderheid van de vallei van Serre-Ponçon ligt in een uitzonderlijke zonneschijn die regelmatig 300 dagen per jaar bereikt, een bestemming met exotische kleuren op sommige manieren.

Met een beheerste ontwikkeling blijft de natuur overal aanwezig. De kwaliteit van de omgeving is opmerkelijk en de steile oevers garanderen de wilde kant die alle charme van Serre-Ponçon maakt. Inderdaad, op de 90 km van de oevers van het meer, is slechts 13 km geschikt voor ontwikkeling en toerisme.

Chapelle St Michel
Barrage de SerrePonçon

De dam van Serre-Ponçon,

Een uniek verhaal.

De overstromingen van 1843 en 1856 en later de zomertekorten, met name die van 1895, liggen aan de oorsprong van de eerste projecten van de dam op de Durance.

Twee hele dorpen werden met de grond gelijk gemaakt voordat 1959 het water zachtjes de vallei binnenvalt. Savines-Le-Lac , een dorp herbouwd net boven de oever van het meer, is het enige dorp tot nu toe met voeten in het water . Ubaye, een verlaten dorp waarvan alleen de begraafplaats werd verplaatst op de kruising naar het dorp Pontis Ubaye.

Tegenwoordig maakt het meer deel uit van het landschap, de verhuizen van de bevolking zijn vergeten en  is Serre-Ponçon een belangrijke troef van de Zuidelijke Alpen geworden .

Grootste reservoir met water in Frankrijk , het is de referentieplaats voor multifunctioneel  waterbeheer : energieproductie, « watertoren » van de Provence met 200 miljoen m3 gewijd aan landbouw, drinkwatervoorziening, plaatsen voor nautische en toeristische activiteiten, territorium- en overstromingsbeheer.

De ontwikkeling begint in 1955 met het vullen van het meer op 16 november 1959 en de  voltooiing van de werkzaamheden in 1961.

Het meer van Serre-Ponçon is 1,27 miljard kubieke meter water (600.000 olympische zwembaden!), Een oppervlakte van 2800 hectare (1555 voetbalvelden !) 20 km lang en 3 km breed  op zijn maximale niveau

Bezoek het meer van Serre-Ponçon

Verschillende plaatsen van bezoeken bestaan ​​rond het meer en vertellen :

  • Aan de voet van de “EDF Water en energiehuis”- dam in juli en augustus,
  • De Museoscope du Lac , ook in Rousset, boven de dam van Serre-Ponçon, het hele jaar geopend,
  • Het interpretatie Centrum voor Architectuur en Erfgoed, CIAP van Savines-le-Lac in het culturele centrum van XXe, gewijd aan twintigste Heritage (met label)van  het hele dorp

Tenzij u het meer liever per boot bezoekt ! 

météo

Zoom in op nautische activiteiten

Gezinnen zullen vooral de 9 stranden met het label  » Blauwe Vlag  » waarderen , verspreid over het meer en schoon water dat 23 ° bereikt. 

Diensten van de capitainerie ondersteunen u bij alle wateractiviteiten, het meer bied ongeveer 1000  aanleg ringen verdeeld in 13  havens en dokken op het meer en 3 tankstations. Het meer is  onderworpen aan passende voorschriften en respecteert alle soorten praktijken. Alle bootvergunningen zijn toegestaan ​​op het meer (kust, rivier, offshore), u kunt zelfs uw kustvergunning op het meer halen van mei tot oktober ! en de te waterlatingen zijn gratis …

Van mei tot oktober zijn de boottochten in actie zoals de Alpine Yacht Club van Serre- Ponçon op het meer van Embrun .

In juni zijn alle nautische basissen operationeel en kunt u alle mogelijke activiteiten beoefenen: roeien, stand-up paddle, windsurfen, kitesurfen , kanoën, kajakken schoener, op zee, catamaran, waterfiets, jetski , kano, boot met of zonder vergunning, boot touren en boot aperitief, schoolboot, gesleepte opblaasbanden,waterskiën, wakeboard … tenzij u liever  over het meer vliegt in LM / Seaplane ?

Hydro speed Durance
Serre-Ponçon Rafting

Het stromende water!

Als een Speeltuin, leuk en verkwikkend.

De wildwatersporten beginnen in april met het smelten van de sneeuw die het meer vult en biedt  sportieve en recreatieve omstandigheden voor kajakken, raften of hydro-speed .

De activiteiten in wildwater zijn talrijk, uitvoerbaar, ongeacht de leeftijd en het niveau, en tegelijkertijd origineel en sportief. Activiteiten die met spoed moeten worden getest, voor liefhebbers van verfrissende sensaties!

Activités nautiques, Lac de Serre-Ponçon

De thermique van Serre-Ponçon, een grote zekerheid !

De bergen rondom het meer en de thermische amplitudes tussen de dag en de nacht, die zijn ingesteld vanaf de warme dagen, geven de voorkeur aan het uiterlijk van thermische bries bijna dagelijks vanaf het midden van de dag en tot het einde van de middag.

Stabiele en regelmatige omstandigheden, meer uitgesproken vanaf Savines-le-Lac (venturi-effect)  naar Embrun, maken dit gebied  » de plek  » voor zeilen, kitesurf en steeds meer foils, ‘ het nieuwe glijden die opbloeit in Serre-Ponçon !

Serre-Poncon-10.08.2018-Kitesurf-32
vlcsnap-2019-05-09-12h04m06s522

Te vissen

Het meer van Serre-Ponçon en het meer van Embrun zijn ook beroemd om te vissen. Vissers zijn ook de meest ijverige navigators en aarzelen niet om hun boot in het midden van de winter  aan te leggen om te vissen op witvis, dat specifiek is voor de grote bergmeren.  Serre-Ponçon is vooral beroemd om zijn snoek en meerforel, u vindt er ook  baars, karper en andere witte vis.

De visserij is het hele jaar toegestaan op het meer met specifieke voorschriften voor de carnivoren, het vissen op nachtkarper of het vissen met sleeplijn. De rivieren die het meer bevooraden zijn alle in 1e categorie (voornamelijk bevolkt met forel), dus open van maart tot september,  behalve de monding van de Durance in het meer, dat een « no-kill » vissen aanbiedt

Het hele jaar door :

  • Vind alle bijzonderheden van het vismeer Serre-Ponçon op de site van de Visserijfederatie Hautes-Alpes.
  • Vind de kaart van vissen in de Hautes-Alpes op de  applicatie  » Geopêche
  • Stel jezelf voor, perfect vissen met onze visgidsen
Météo Serre-Ponçon ©LeNaturographe

Serre-Ponçon, ideaal basiskamp voor alle buitenactiviteiten ! 

Het Ecrins National Park strekt zich uit van de oevers van het meer tot de hoogste toppen, op bijna 3000 meter hoogte. Hoogtemeren (Lake Brun, Lake Hivernet , Lake Crachet ), watervallen (cascade van de Pisse, Réallon, Razis …), alpenweiden en pieken worden altijd doorkruist met Lac Serre- Ponçon op de achtergrond.

Maak uw keuze op het wandelportaal van Serre-Ponçon ! De oevers van het meerbieden een aantal routes die voor iedereen toegankelijk zijn vooral rond het meer, de natte zone du petit Liou ,  de dam Crots, het pad die de baaien van Chanteloube en van Saint-Michel vebinden… Meer op  hoogte,  het meer van Saint-Apollinaire, Les Gourniers , Réallon, Les Orres, Crévoux en de vallei van Châteauroux-Les-Alpes.  

Uiteraard is het mogelijk om rond het meer fietsen en mountainbiken  paardrijden of motorlucht sporten, uit te oefenen, alle activiteiten in de bergen of gewoon voor  de lol met familie- (opblaasbare spelen, avonturenpark, panoramische liften …)